Wat is fibromyalgie?

Bindsweefsel

Fibro = vezel

Fibro betekent vezel of weefsel. Hiermee verwijzen ze naar het bindweefsel van het lichaam.

spier

Myo = spier

Myo komt van het Grieks en betekent spier. Vandaar ook het woord muscle in het Engels.

pijn

Algie = pijn

Algie komt van het griekse Algos wat pijn betekent.

Dus letterlijk: pijn in spieren en vezelig bindweefsel. Daarnaast wordt fibromyalgie wordt ook wel weke-delen reuma genoemd. Het is intussen een erkende categorie in het ziekte-classificatie systeem van de WHO sinds 1992 (https://icd.who.int/browse10/2010/en#/M79.7).

De term beschrijft dus enkel wat er aan de hand is en geeft geen oorzaak aan. Bij fibromyalgie krijg je last van verschillende klachten tegelijkertijd. Niet alleen pijn en stijfheid, maar ook slaapstoornissen en hoofdpijn of darmproblemen. De ziekte behoort dus tot de meest voorkomende pijnsyndromen.

Typisch is de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken worden zowel “tenderpoints” als “drukpunten” genoemd. Ze worden daarom soms toegeschreven aan plaatselijk verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

Meer over fibromyalgie

Webinar Fibromyalgie! Hoe ermee omgaan ?
Naar aanleiding van Wereld fibromyalgie dag op 12 mei 2022 organiseert de Vlaamse Liga Voor Fibromyalgie Patiënten een Webinar. Spreker zijn Nathalie Dornez contactpersonen van VLFP en ervaringsdeskundigen. GRATIS deelnemen via deze link

Zelf patiënt?

Sluit je aan bij de Vlaamse liga voor fibromyalgie patiënten.

Scroll naar boven