In het kort

Letterlijk betekent fibromyalgie (FM) pijn in bindweefsel en spieren. De naam is een samenvoeging van fibro (=bindweefsel), myo (=spieren) en algia (=pijn).
Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam, vandaar dat men ook wel eens spreekt over weke-delen-reuma.

De term beschrijft dus enkel wat er aan de hand is en geeft dus geen oorzaak. Bij fibromyalgie krijg je dus last van verschillende klachten tegelijk. Zoals pijn en stijfheid maar ook slaapstoornissen,hoofdpijn of darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen.

Typisch is de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken worden zowel “tenderpoints” als “drukpunten” genoemd. Ze worden daarom soms toegeschreven aan plaatselijk verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

De oorzaak van fibromyalgie is tot op heden nog niet gekend. Een ontregeling van het immuunsysteem? Veranderingen in de bindweefsel-structuur? Tekort aan zuurstof in de spieren? Een storing in het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel? Alsook functiestoornissen in het regelsysteem van pijn werden bestudeerd. Maar een definitieve oorzaak is nog niet gevonden.
Er worden geen afwijkingen gevonden bij röntgenonderzoek of bloedonderzoek. Er is dus geen sprake van vergroeiingen of andere abnormaliteiten.

Fibromyalgie komt over de hele wereld voor bij naar schatting bij 2 tot 5% van de bevolking. 80 tot 90% zijn vrouwen tussen 35 en 60 jaar, maar het kan ook voorkomen bij ouderen, bij kinderen, jonge volwassenen en mannen.
Fibromyalgie is geen levensbedreigende ziekte. Het kan een familiaire factor hebben. Want meer dan 40% van de patiënten hebben een nauw verwant familielid met dezelfde symptomen.

Maar fibromyalgie evolueert bij iedereen anders. Sommige patiënten hebben voortdurend pijn, terwijl bij anderen de klachten na verloop van tijd nog nauwelijks invloed hebben op het dagelijks leven. Dat neemt niet weg dat de klachten nooit helemaal verdwijnen en soms weer erger kunnen worden.

Fibromyalgie is echt. Onderzoek beschrijft FM als een “duidelijk klinisch syndroom dat goed geïnformeerde medische hulp en voortdurend onderzoek verdient om chronische wijdverspreide pijn beter te kunnen begrijpen”.

Meer over fibromyalgie

Zelf patiënt?

Sluit je aan bij de Vlaamse liga voor fibromyalgie patiënten.

Scroll naar boven