Brochure gezonde voeding bij fibromyalgie

VOEDINGSBROCHURE FIBROMYALGIE PATIËNTEN

Céline Van Effelterre werkt als diëtiste binnen haar eigen praktijk (ww.c-nutrition.be), werkt binnen het multidisciplinair team van De Sporthoeve in Bavegem en is in haar hoofdjob tevens werkzaam als diëtiste en educator binnen het ASZ van Aalst bij de diabeteskliniek. We hebben haar gevraagd om een voedingsbrochure uit te werken voor de VLFP specifiek rond fibromyalgie. De brochure zal binnenkort beschikbaar zijn tijdens de Lotgenotenbijeenkomsten en ze zal te koop aangeboden worden via onze website.

Céline beschrijft zichzelf als een jonge gepassioneerde diëtiste met als missie ‘je goed laten voelen in je eigen vel’. Haar focus ligt op hoe je een gezonde levensstijl kan ontwikkelen waar alle voedingsmiddelen toegestaan zijn en waarin je aan gezondheidswinst kunt doen op langere termijn. Als vegetariër kan zij ook anderen helpen om meer plantaardig te eten.

Hoog tijd dus voor een interview.

Dag Céline, bedankt dat je even tijd voor ons wou vrijmaken. Vertel eens, wat drijft jou?

Mijn job als diëtiste is leuk omdat ik iets wou doen waarmee ik de mensen kan helpen. Ik zie mijn job als een hobby omdat ik energie krijg van de mensen die ik ontmoet en van de ervaringen die ik kan opdoen.

Had je zelf al ervaring met fibromyalgie?

Ik kende het eerst niet. Maar via mijn nicht is het ter sprake gekomen, want zij heeft ook fibro.  Ik vind het erg dat het nog niet wordt erkend. Sowieso vind ik het fijn om dingen bij te leren en mij te verdiepen in bepaalde onderwerpen. 

Begeleid je veel mensen met Fibro?

Dat is toegenomen. Ik begeleid momenteel een 15-tal mensen met fibromyalgie. In het ziekenhuis heb ik ook patiënten met fibromyalgie. Zij worden dan meestal doorverwezen door de reumatoloog.

De mens is mijn drijfveer. Ik wil ervoor zorgen dat ze zich beter in hun vel voelen. Dat is mijn missie. Dat kan via voeding, maar dat kan ook gaan over het zichzelf meer laten accepteren en zichzelf liever te leren zien.

Hoe ben je met de VLFP in contact gekomen?

Ik kende het nog niet. Ik gaf in Herzele een lezing rond gezonde voeding en dan ging de bal aan het rollen.

Mijn lezingen gaan niet enkel over wat je al dan niet mag eten. Vaak is het een totaalpakketje waarbij gezonde voeding, beweging en voldoende slaap een rol spelen. Als we inzetten op beweging zien we daar het snelste effect van. De mate van aanpak is ook afhankelijk van de situatie waar de mensen zich in bevinden. Soms is het nodig om eerst te focussen op slaap vooraleer de andere gebieden kunnen aangepakt worden.

Zie je een ander voedingsadvies voor mensen met Fibro?

Ik vertrek altijd bij wat mensen op dat moment eten. Eerst volgt er een stuk rond psycho-educatie waarbij ik het concept ‘gezonde voeding’ uitleg. Groenten en eiwitten worden vaak minder gegeten. Bij Fibro richt ik mij wel op de eiwitten omdat dat helpt bij de spier– en gewrichtspijn. Regelmatiger eten en meer tussendoor eten zijn mijn stokpaardjes.

 Waarom wou je graag een brochure maken? Wat is je drijfveer?

Toen het mij gevraagd werd vanuit de VLFP heb ik niet getwijfeld. Tijdens de bijeenkomst in Herzele kon ik zien hoe de lotgenotengroep aan mekaar hangt. Dat deed me wat. Mensen met fibro zijn vaak een dankbaar publiek. Ze zijn ook blij dat er iemand naar hen luistert en hen erkenning geeft. Ik neem mijn hoed af voor hoe mensen met fibro dat doen. Het is soms al zwaar en lastig in de maatschappij en voor mensen met fibro is dat een extra uitdaging. Chronische pijnen worden ook vaak onderschat.

Herken je ook de nood aan erkenning en de nood aan advies?

Ja, in het ziekenhuis merk ik dat nog veel mensen de ziekte niet kennen. Ook in mijn vriendenkring is dat zo. Ik weet wat pijn is door de operaties die ik zelf onderging aan mijn rug. Ik vond het ook eenzaam om pijn te hebben. Ik denk dat het eenzaam moet zijn als je niet gehoord wordt. Reuma kent iedereen maar fibro niet. Dus er moet meer bekendheid komen. Ik was er van geschrokken dat er wetenschappelijk nog niet over bestaat. Er kan nog veel onderzoek gebeuren naar verandering. Dat is ook waar de VLFP gelukkig voor ijvert. Het is te weinig gekend.

De brochure werd onderverdeeld in verschillende categorieën: waarom heb je die keuzes gemaakt?

 Ik vind als diëtiste dat je je niet moet richten op één pijler,  maar dat je het groter geheel moet zien.
Slaap en beweging zijn ook belangrijk. Je kan het niet los zien van elkaar. Het hangt allemaal samen.

Te weinig slaap heeft ook invloed op je eetpatroon. Het is jouw fout niet als je een dag zin hebt naar suikers omdat het ook gelinkt is met de hormonen die geproduceerd worden tijdens slaap.

En fibro beïnvloedt ook andersom je slaappatroon want door de pijn worden de nachten vaak onderbroken.

Grootste meerwaarde van de brochure?

Dat het veel mensen kan bereiken op een goedkopere manier. Het leven is al duur genoeg. Mensen kunnen op die manier toch aan de info geraken waar ze recht op hebben.

Dank je wel voor het interview Céline!

www.c-nutrition.be

Deze voedingsbrochure is tot stand gekomen door de samenwerking van onze Sandra & Celine !Deze brochure zal gratis ter beschikking worden gesteld voor onze leden tijdens de Lotgenotenbijeenkomsten. Onze locaties & data kan je vinden, in de Fibrozine, op de pagina’s 21—24 of op onze website www.fibromyalgie.be

Indien je de kans niet hebt om naar een fysieke Lotgenotenbijeenkomst te gaan, kunnen we deze brochure naar jou verzenden.

Na betaling van 5,00 € op de VLFP rekening, wordt deze opgestuurd. Deze kostprijs is ter compensatie van de afhandelingskosten & portkosten.

Bankrekening IBAN: BE65.9799.6854.4496  mét vermelding: Naam, Adres, Voedingsbrochure

                                                                                                       

Scroll naar boven