Veelgestelde vragen

Kan ik zwanger worden en kinderen krijgen met fibromyalgie?

Medisch gezien is er geen enkel bezwaar tegen zwangerschappen bij fibromyalgie. Veel zwangere vrouwen geven aan dat de fibromyalgieklachten – tijdelijk – verminderen. Bij anderen blijven ze gelijk of verergeren. Belangrijk is dat vooraf is nagedacht over de verzorgingsmogelijkheden van het kind.

Is fibromyalgie erfelijk?

Nee, voor zover bekend niet. Het is wel familiair. Dat betekent dat het in bepaalde families meer voorkomt. Men vermoedt dat psychische en sociale omstandigheden een rol spelen. Denk aan iemands leefomgeving en leefwijze, opleiding, opvoeding, en soort werkzaamheden. Het is ook een factor als een gezin geconfronteerd is geweest met grote tegenslagen of traumatische ervaringen.

Heb je met fibromyalgie minder klachten als het warmer weer is? 

Dat is geheel verschillend. De ene persoon heeft baat bij warm weer en de andere weer niet. Meestal is een vochtige warmte funest voor FM-patiënten. Bij reumatoïde artritis kwam bij een onderzoek naar voren dat luchtvochtigheid invloed had op de klachten.
Sommigen zeggen dat weersinvloeden géén invloed zouden hebben bij FM-patiënten, maar ik krijg regelmatig brieven en mails met deze klachten. Er is een onderzoek gedaan en met heeft geconstateerd dat het weer zéker invloed heeft op mensen met fibromyalgie.

Mijn dokter gelooft me niet. Wat kan ik doen?

Ons advies is toch het gesprek aangaan. Of het nu de huisarts, reumatoloog, kinesitherapeut of een andere behandelaar is. Soms is sprake van miscommunicatie. Het is verstandig iemand mee te nemen die meeluistert. Zo kun je achteraf samen bespreken wat de arts zei. Door bijvoorbeeld spanningen dringen delen van een gesprek soms niet door. Vooraf  vragen op papier zetten helpt ook. Zo voer je gericht een gesprek en vergeet je niets.

Waarop slaapt een fibromyalgiepatiënt het beste?

Slapen is persoonlijk en voor iedereen verschillend. Er bestaan net zoveel meningen als dat er bedden en matrassen zijn. Bij de meeste goede firma’s kun je matrassen enkele weken uitproberen. Verstandig, want slapen is heel belangrijk.

Wat is het advies over infrarood sauna’s, zonnebanken, zonnehemels?

Iedereen reageert anders op dit soort warmte en iemands persoonlijke gesteldheid speelt ook een grote rol. Voor advies raden wij aan contact op te nemen met de huisarts.

Hoe vertel ik mijn partner of familie wat fibromyalgie is?

Op onze pagina over partner en familie hebben we 2 teksten die je kan gebruiken om duidelijk te maken wat fibromyalgie is, en welke impact dit heeft op jouw leven. Lees hier Brief aan een vriend en De lepeltheorie.

Staat jou vraag er niet bij

Neem contact op met de Vlaamse liga voor fibromyalgie patiënten op www.vlfp.be

Scroll naar boven