Boekentips

Altijd moe & chronische pijn?

Auteur: Kris Van Kerckhoven

Als adviserend geneesheer bij een onafhankelijk ziekenfonds ziet dr. Kris Van Kerckhoven wekelijks tientallen mensen met ‘onverklaarbare’ klachten. Ze voelen zich uitgeput, dolgedraaid, slapen slecht, hebben schouder-, nek- of rugpijn, verterings-, concentratie- of geheugenproblemen. Sommigen hebben de diagnose CVS, burn-out of fibromyalgie gekregen en hebben al een heel parcours van scans, echo’s, bloedonderzoek enzovoort doorlopen.
Resultaat: nul.

Door jarenlange observaties kwam Kris Van Kerckhoven tot een eenvoudige conclusie, samengevat: ‘Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderliggende boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen.’ Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk.

Dit boek is een boeiende wetenschappelijke – maar voor een groot publiek heel begrijpelijke! – zoektocht naar de wortels van allerlei uitputtingsziekten: van een chronisch overprikkelde hpa-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as), met ziekten en depressie als gevolg, tot de oplossing in de vorm van emotional pacing: je leert de jarenlang onderdrukte intuïtieve signalen van je lichaam opnieuw herkennen, en de wortels van het probleem aanpakken.

De vernieuwende benadering van dr. Kris VAN KERCKHOVEN werd voor een breed publiek in heldere taal gegoten door auteur en journalist Hans WILLEMSE.

Fibromyalgie anders bekeken

Auteur: Bart Morlion

Fibromyalgie is een stressgerelateerde aandoening die gekenmerkt wordt door een reeks verschillende klachten, waarvan chronische pijn de belangrijkste is.

Dr. Herlinde Jacobs is revalidatiearts en begeleidde vele honderden mensen met fibromyalgie. In 2011 startte ze een succesvol oefenprogramma op, met oog voor zowel de fysieke als de mentale aspecten van fibromyalgie. Onderzoek toonde aan dat deze aanpak op zowel korte als lange termijn tot goede resultaten leidt.

Met dit boek wil ze haar inzichten delen met mensen met fibromyalgie en hun omgeving. Ze legt niet alleen op een toegankelijke manier uit wat fibromyalgie is en wat de mogelijke oorzaken ervan zijn, ze toont ook hoe je zelf aan het stuur van je genezingsproces kunt staan en ondanks de chronische pijn een kwaliteitsvol leven kunt leiden.

Dankzij de vele praktische handvaten en herkenbare getuigenissen is dit boek voor mensen met fibromyalgie een inspirerende gids om op een andere manier met hun ziekte om te gaan.

Pijn - Beter leren leven met pijn

Auteur: Bart Morlion

Iedereen krijgt in het leven vroeg of laat te maken met pijn. Soms eerst acuut daarna chronisch. komt er op neer dat de pijn niet meer weg gaat. Wereldwijd kampt 1 op de 5 mensen met chronische pijn. In België is dat zelfs bijna 1 op de 4. Het is een dagelijkse strijd, maar met een gemeenschappelijk front. Kortom niemand staat er alleen voor.

Topdokter Bart Morlion heeft zijn levenswerk gemaakt van de bestrijding van chronische pijn. De professor is een wereldexpert die expertise koppelt aan empathie, kritische zin aan een constructieve visie. Hij verbloemt nooit en spreekt niet in raadsels.

Zo ook niet in dit boek. Hij haalt kennis uit oost en west en combineert studies met eigen ervaring. Hij gaat voorbij prikken en pillen maar neemt het gezondheidsbeleid op de korrel en pleit voor meer aandacht voor pijnbestrijding.

Het is bovenal een hoopgevend verhaal. Over het leren omgaan met pijn. Van verantwoordelijkheid nemen en bewuster in de wereld staan. Van een verhoogde levenskwaliteit en algemene welzijnsbevordering.
Kortom iedereen wordt hier beter van.

Fibromyalgie, een ongrijpbare ziekte

Auteur: An Lommerse

Fibromyalgie is een ongrijpbare ziekte, waarover nog veel vragen bestaan. Duidelijk is wel dat fibromyalgiepatiënten vooral last hebben van chronische pijn en chronische vermoeidheid, maar niet altijd in dezelfde mate. Goede en slechte dagen wisselen elkaar af, waardoor het voor de buitenwereld niet altijd te begrijpen is. Omdat de oorzaak (nog) niet duidelijk is, bestaat er ook geen eenduidige behandeling, maar dat neemt niet weg dat er verschillende mogelijkheden zijn, die soms meer en soms minder effect hebben. De auteur ging op zoek naar informatie en sprak met lotgenoten. Verschillende onderzoeken, maar ook pijn en pijnbeleving komen aan bod, evenals het nut van beweging en gezonde voeding. Gaandeweg werd de auteur steeds wijzer en hoopt dat ook anderen daarmee hun voordeel kunnen doen.

Leven met fibromyalgie

Auteur: Sjoukje Okma, Marjo Vliek

Fibromyalgie is een veelvoorkomende chronische aandoening. Alleen al in Nederland hebben circa 350.000 mensen last van deze aandoening. Er wordt steeds meer bekend over fibromyalgie. Zo wordt er veel over geschreven en geadviseerd. De informatie is echter niet eenduidig. Fibromyalgie is een complexe ziekte. De ziekte kent verschillende oorzaken en er zijn meerdere factoren die het ziektebeeld in stand houden. Fibromyalgie is een uitsluitingsziekte. Mensen met deze aandoening hebben dubbel pech. Naast fysieke belemmeringen krijgen zij regelmatig te maken met onbegrip. Hun klachten kunnen worden gezien als aanstellerij. ‘Leer er maar mee leven’ is vaak de boodschap van medici. De zoektocht is daarmee niet afgelopen. Hoe krijg je als patiënt grip op alle tips en adviezen van (social) media, professionals en betrokkenen? Wat kun je zelf doen om je leven niet langer te laten beheersen door de klachten? In ‘Leven met fibromyalgie’ lees je over: * Fybromyalgie en chronische pijn. De invloed van stress, medicatie en overgevoeligheid voor pijn; * Het verbeteren van de fysieke en psychische gezondheid met als doel verlichting van de klachten; * De gevolgen van fibromyalgie voor je privé- en werkomgeving en hoe je hiermee om kunt gaan. Drs. Sjoukje Okma (1971) studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden. Ze heeft een eigen praktijk en werkt daarnaast als psycholoog voor verschillende vestigingen van OCA. Hier werkt zij in multidisciplinaire teams aan de revalidatie van mensen met chronische klachten.

Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie?

Auteur: Désirée Simons

Fibromyalgie is geen griep. Wat is het dan wel? Het is in elk geval geen aanstelleritis of een modeziekte, zoals sommige mensen beweren. Het is een serieuze allesoverheersende kwaal met veel pijn en vermoeidheid, die levens kan ontwrichten.
Fibromyalgie is verwarrend. Het is vaak doktershoppen, ziekenhuishoppen en het brengt een boel onzekerheid met zich mee. Er is niemand die weet wat je precies moet doen of waar de vage klachten vandaan komen. De ultieme wonderpil bestaat (nog) niet. Op het internet staan goedbedoelde adviezen, waar je soms niets mee kunt of waar je niet blij van wordt.
Wat betekent het als je je de ene dag een achttienjarige vlinder voelt en de andere dag een oud besje met spit in de rug? Hoe is het om vage klachten te ervaren die elkaar wel binnen een uur kunnen afwisselen of opvolgen? Hoe voelt het om zo moe te zijn dat je er scheel van ziet? Wat moet je met al dat onbegrip om je heen?
Wat doe je aan deze mysterieuze ziekte? Hoe wordt het leven weer een beetje leuk? Hoe ga je van bed naar beter?
Mensen die weten wat het is vertellen hun verhaal. Het zijn geen aanstellers, maar echte doorzetters, powermensen, als je ziet wat zij allemaal gedaan hebben.
Op je dertigste te horen krijgen dat je fibromyalgie hebt slaat de grond onder je voeten vandaan. Ook al heeft het eindelijk een naam.
Désirée Simons weet wat het is. En ging op zoek naar verlichting van de klachten, zodat het leven toch een beetje beter werd.

Pijn is persoonlijk over leven met chronische pijn

Auteur: Marleen Schefferlie

‘Pijn is persoonlijk’ van Marleen Schefferlie is zowel haar eigen ‘pijn-cv’ als het verhaal van tien lotgenoten: zij lijden aan fybromyalgie en andere chronische pijn.
Eén op de vijf mensen heeft chronische pijn in de vorm van bijvoorbeeld reuma, migraine of ME waarbij het centraal zenuwstelsel pijnprikkels blijft doorgeven. Toch is pijn nog steeds een taboe, waardoor patiënten die vaak verbergen. Marleen Schefferlie stelt de ervaring centraal: de pijngeschiedenis, de therapieën en de levensfilosofie die hen op de been houdt. Het zijn persoonlijke verhalen vol wijsheid en kracht.

Gruwen, grienen, groeien en glimlachen Omgaan met Fibromyalgie, een chronische ziekte

Auteur: Karin van der Wal-Vollers

Eerst ben je moe, futloos, slaap je slecht en heb je veel pijn. Het kan soms jaren duren voordat de diagnose Fibromyalgie wordt gesteld. Maar dan begint de zoektocht pas. Wat kan je doen? Waar kan je hulp vinden? Karin beschrijft de zoektocht die zij heeft afgelegd. Eerst gruwen van zichzelf, daarna grienen vanwege het zelfmedelijden. Maar uiteindelijk een manier vinden om ermee om te gaan en iedere dag een beetje te groeien. Om uiteindelijk fibromyalgie te kunnen accepteren en te glimlachen om wat het je ook geeft. Dit boek is niet alleen voor mensen met een chronische ziekte, maar voor iedereen die een chronisch zieke in zijn omgeving kent.

Energiek leven

Auteur: Lottie van Starkenburg

“Dit is zo herkenbaar. Geen arts heeft dit ooit met me besproken.” “De eerste totaalbenadering voor iedereen die energiegebrek heeft.” “Ik heb nog nooit zo’n heldere uiteenzetting gelezen over vermoeidheid. Een absolute aanrader!” Als gevolg van chronische aandoeningen kampen honderdduizenden mensen met vermoeidheid. Dit heeft grote impact op hun leven. Het huidige zorgaanbod, regulier en alternatief, heeft hiervoor geen goede aanpak. Nieuwe oplossingen laten op zich wachten. Dit boek springt in dat gat. Het biedt een andere kijk op vermoeidheid waardoor nieuwe oplossingen in zicht komen. Met elf strategieën voor energiek leven kun je direct zelf aan de slag!

Het prikkel-baredarmsyndroom onder controle, leven met onderbuik-gevoelens

Auteur: An Lommerse

Darmkrampen, buikpijn, verstopping of diarree en het niet kunnen ophouden van ontlasting hebben grote impact op het leven van mensen die met PDS te kampen hebben. Veel mensen met fibromyalgie hebben hier ook mee te maken. Hoe ga je daarmee om en wat kun je eraan doen? De auteur ging op zoek naar antwoorden en bundelde deze in dit boek.

Scroll naar boven