Vele patiënten met CVS en Fibromyalgie hebben last van episodes van onduidelijk denken of cognitieve problemen. Ze zijn vergeetachtig, vergeten woorden of verwarren ze en vaak denken ze traag.
 


Deze symptomen ken je vast onder de term ‘brain fog’ (of zoals wij het wel eens noemen: ‘brain frog ’).

Bij deze enkele tips om de “frog” te slim af te zijn:
 

Herhaal jezelf
Herhaal zaken voor jezelf zo vaak als nodig is. Herhaling zorgt dat gedachten fris in het hoofd zitten.

Schrijf op
Of je nu op de kalender, in een notitieboek of een ‘post-it’ schrijft, als je bang bent iets te vergeten, kan het helpen het op te schrijven.

Kies je beste tijdstip
Als je iets moet doen wat je concentratie en geheugen vereist, zoals de boekhouding, kies dan dat tijdstip waar je je het best voelt. Patiënten met FM geven vaak aan zich ’s morgens het best te voelen.

Verplicht jezelf
Lees een boek, ga naar toneel, puzzel, vul een kruiswoordraadsel in. Doe activiteiten die het brein en het geheugen stimuleren.

Blijf actief
Lichamelijke activiteit, hoe beperkt ook, kan je energiepeil opkrikken en zodoende helpen de ‘brain fog’ op te lossen.

Geef uitleg
Leg je probleem uit aan familie en goede vrienden. Problemen met het geheugen komen vaak voort uit stress. Een beetje begrip van je omgeving kan wonderen doen.

Hou het stil
De TV die luid staat in de kamer hiernaast, de radio, een conversatie op de achtergrond, … kunnen je behoorlijk uit je concentratie brengen. Kies indien mogelijk voor een rustige omgeving en beperk afleidingen.

Doe het rustig aan
Soms komen geheugenproblemen voor door het ‘te-veel-te-snel’ willen doen. Breek taken op in korte perioden van activiteit, en doe niet meer dan je aan kan. Stress en vermoeidheid maken de situatie alleen maar erger.

Bron: ProHealth.com