Antilichamen vormen een heel belangrijk deel van ons dagdagelijks afweersysteem (immuunsysteem). Zij herkennen lichaamsvreemde stoffen (virussen bijvoorbeeld), maar ook zieke cellen en zorgen ervoor dat ze tijdig worden opgeruimd.

Soms sluipen er foutjes in het immuunsysteem, en worden lichaamseigen cellen of stoffen als vreemd aanzien en zal het lichaam daar antilichamen tegen aanmaken, met als gevolg dat gezonde, lichaamseigen cellen aangevallen worden. Dit noemen we een auto-immuunziekte.

Het Syndroom van Sjögren is een welbekend voorbeeld van dergelijke immuunziekten. Het komt nogal eens samen voor met fibromyalgie. Het Syndroom van Sjögren is een chronische ontsteking van de slijmvliezen van de mond en de ogen met als gevolg last van droge ogen en een droge mond, en vaak vermoeidheid. Het serum (bloed) van personen met het syndroom van Sjögren kent karakteristiek een hoge aanwezigheid van antilichamen tegen Annexin V (een lichaamseigen molecule die belangrijk is in een aantal biologische processen, waaronder natuurlijke celdood).


Figuur 1. Antilichaam titer (hoeveelheid) tegen Annexin V in het serum (bloed) van controle personen (gezonde vrijwilligers) en fibromyalgiepatiënten met of zonder geassocieerd Sjögren syndroom.

Een groep Egyptische wetenschappers stelde recent de vraag of fibromyalgiepatiënten tevens dergelijke antilichamen (tegen Annexin V) in het serum hebben. Het antwoord op deze vraag bleek inderdaad positief. M.a.w. indien deze resultaten bevestigd kunnen worden in een grotere studie, kan deze ontdekking de aanleiding zijn voor het ontwikkelen van een eenvoudige (in zowat elk groter ziekenhuis mogelijk) uit te voeren diagnostische test voor fibromyalgie (of althans deels).

Bron: Gheita et al. (2012) J Clin Immunol DOI 10.1007/s10875-012-9826-5