Tot 40 procent van de patiënten met chronische rugpijn zijn goed te helpen met antibiotica in plaats van chirurgie. Dat hebben Deense onderzoekers ontdekt. De vondst kan de behandelkosten terugbrengen tot zo'n 135 euro per patiënt.

©  www.artsennet.nl - 2013
The Guardian

Artsen spreken in The Guardian van een door-braak. “We hebben het over waarschijnlijk de helft van alle rugoperaties voor rugpijn die vervangen kunnen worden door antibiotica“ jubelt chirurg Peter Hamlyn van het ziekenhuis University College London. “Ik geloof oprecht dat een Nobelprijs hier verdiend is.”

Bacteriële infecties

Het is al langer bekend dat infecties soms rugpijn kunnen veroorzaken, maar tot nu toe werd aangenomen dat dit uitzonderingen wa-ren. Nu blijkt echter dat bij maar liefst 20 tot 40 procent van de patiënten met lage rugpijn bacteriële infecties ten grondslag liggen aan de klachten.

Specifieke bacterie

De Deense artsen onderzochten weefsel van rugpatiënten op tekenen van infecties. Die vonden ze bij bijna de helft van de patiënten. Bovendien bleek het bij 80 procent van de patiënten met een infectie te gaan om de bac-terie Propionibacterium acnes.
Deze bacterie kan in de bloedbaan komen tijdens het tanden poetsen. Normaal gesproken is dit onschuldig, maar het kan nare gevolgen hebben wanneer de patiënt een hernia oploopt, schrijven de onderzoekers in het European Spine Journal.

Genezing

In een tweede publicatie tonen de onderzoekers aan dat de chronische pijn te genezen is met een 100-dagen durende antibioticakuur. De medicijnen verminderden de pijn bij 80 procent van patiënten die meer dan een half jaar op MRI zichtbare beschadigingen hadden.

Bron: http://www.artsennet.nl/Nieuws/ Nieuws-uit-de-media/Artikel/131933/ Antibiotica-uitkomst-bij-chronische-rugpijn.htm