Fibromyalgie krijgt nog lang niet de erkenning die het toekomt. Het is een cyclische en progressieve ziekte die zich in een beginstadium slechts sporadisch manifesteert.
 


Naargelang de ziekte zich verder ontwikkelt, wisselen goede en slechte dagen mekaar af tot men uiteindelijk van slecht naar erger gaat.

Er zijn geen testen voorhanden die FM kunnen diagnosticeren. De meest aanvaarde indicatie is het zoeken van tender points op 18 vastgestelde plaatsen op het lichaam. De individuele pijnbeleving varieert echter van persoon tot persoon. CVS patiënten vertonen dezelfde symptomen als FM patiënten, maar bij CVS ligt de nadruk op vermoeidheid terwijl bij FM de pijn centraal staat. FM heeft weinig specifiek eigen symptomen. Patiënten lopen van de ene dokter naar de andere in hun zoektocht naar antwoorden. Met een beetje geluk krijgen ze de diagnose CVS, candidiasis, myofaciale pijn of prikkelbare darm. Even vaak wordt hen verteld: "Het zit allemaal in je hoofd." Het geïsoleerd behandelen van één symptoom terwijl de andere worden verwaarloosd leidt tot niets.
 

Guaifenesin


Een trauma, infectie of stress kunnen de trigger tot FM zijn, maar zijn zelden de echte oorzaak. Specialisten, waaronder Dr. R. Paul St. Amand, geloven dat FM wordt veroorzaakt door een storing in de fosfaat huishouding, welke het gevolg zou kunnen zijn van een genetisch defect. De opstapeling ervan interfereert in de energieproductie in de cellen. Gezien calcium de belangrijkste buffer is voor fosfaat, betekent een teveel aan fosfaat ook een teveel aan calcium. De overcapaciteit aan fosfaat dringt uiteindelijk de cellen binnen in combinatie met calcium. Samen zorgen ze voor een metabolische malfunctie welke resulteert in de symptomen van FM. Fosfaat overschotten verstoren de energiehuishouding en ondanks het tekort aan energie zet de aanwezigheid van calcium de cellen aan om te blijven werken. Ter behandeling van deze malfunctie wordt guaifenesin voorgeschreven. Guaifenesin heeft een ontgiftende effect en wordt aan hoestsiropen toegevoegd om zijn slijmoplossende werking. De promotie van guaifenesin in de behandeling van FM schuilt volgens Dr. R. Paul St. Amand in het feit dat deze medicatie de schadelijke calciumfosfaat ophopingen uit spieren, hersenen en andere weefsels wegwerkt. Deze ophopingen werden verondersteld te zijn veroorzaakt door een defect in de werking van de nieren. Normaal zorgen deze er voor dat de fosfaatmoleculen worden uitgescheiden via de urine. In tegenstelling hiermee worden de afvalstoffen opgeslagen in de weefsels. Dit verklaart de verspreide pijn en disfunctie in het hele lichaam bij FM patiënten. Er wordt beweerd dat guaifenesin de nieren aanzet om de urinezuuruitscheiding te verhogen en mogelijk ook deze van fosfaat.

De behandeling met guaifenesin wordt ook wel deze van de volhouders genoemd. In de loop van de behandeling, wanneer fosfaat wordt onttrokken aan de weefsels en in de bloedstroom terechtkomt, kunnen vroegere symptomen weer de kop opsteken en de bestaande kunnen verergeren. Hoofdpijn is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens dit proces, evenals pukkels en sterk ruikende diep geel gekleurde urine. Deze symptomen zijn geen neveneffecten van guaifenesin. Ze zijn het gevolg van het vrijkomen van chemische toxines en afvalstoffen. Ze zijn het teken dat de therapie werkt. Geleidelijk aan zullen er meer betere momenten zijn. Later worden dat dagen en uiteindelijk weken. De spieren worden geleidelijk aan minder gevoelig en meer ontspannen. Theoretisch gezien zou je zolang je op een onderhoudsdosis blijft de rest van je leven pijnvrij moeten zijn. Bij de behandeling met guaifenesin moet men het gebruik van aspirine of andere preparaten met acetylsalicylzuur vermijden. Zij zullen de werking van gauifenesin ter hoogte van de nieren blokkeren. Sommigen beweren dat andere te vermijden producten zijn: ginseng, st. Janskruid, ginko biloba, blauwe en groene algen, echinacea en vitaminesupplementen met alfalfa. Ook menthol, munt evenals aloë vera moeten worden geweerd. Pijnmedicatie op basis van paracetamol en ibuprofen evenals andere ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) hebben geen invloed op de goede werking van guaifenesin. FM patiënten met hypoglycemie dienen een aangepast dieet zonder suiker en met beperkte inname van koolhydraten te volgen om tot beterschap te komen.
 

SAM-e


Ook een supplement genaamd SAM-e kan een nieuwe uitdaging betekenen in de strijd tegen de pijn bij fibromyalgie en de depressie die vaak samengaat met chronische ziekten. SAM-e of S-Adenosyl-L-Methionine wordt in het lichaam van het aminozuur methionine en de stof ATP gemaakt. ATP is een bio-energetische stof die door de mitochondria ( energiecentrales) in de cellen wordt geproduceerd. SAM-e wordt overdag aangemaakt en is een belangrijke grondstof voor de nachtelijke productie van melatonine. Gezien bij FM patiënten de ATP spiegel in de cellen lager is dan bij gezonde personen, daalt ook de productie door ons lichaam van SAM-e. Studies tonen aan dat SAM-e helpt bij FM symptomen en er wordt beweerd dat het helpt bij migraine en hoofdpijn. Bovendien lijkt het geen ernstige bijwerkingen te hebben zoals bij gewone medicatie vaak het geval is waaronder NSAID's (niet-steroidale anti-inflam-matoire medicatie) en anti-depressiva. Het duurt een week voor de effecten van SAM-e merkbaar zijn. Het werkt dus trager dan de gewone pijnstillers, maar veel sneller dan de meeste anti-depressiva. SAM-e kwam, in tegenstelling tot vele voedingssupplementen, op de markt met een onderbouwde achtergrond van medische studies en jarenlang gebruik. Het is een stof die voorkomt in alle levende cellen. Bovendien is het nodig voor meer dan 100 complexe biochemische reacties in ons lichaam. SAM-e helpt ons lichaam om hormonen aan te maken, celmembranen alsook de neurotransmitters die onze gemoedstoestand bepalen. SAM-e is betrokken in de aanmaak van gluthamine, nodig voor het verwijderen van giftige stoffen door de lever. Normaal maakt ons lichaam alle SAM-e die we nodig hebben. Maar met het ouder worden daalt de SAM-e spiegel. Ook bij depressie en bij een tekort aan vitamines B of methionine is de spiegel te laag. Hoewel geleerden nog niet hebben achterhaald hoe de inname van SAM-e supplementen werkt, toont de wetenschap aan dat er een verbetering is bij FM en depressie.
 

Hoewel, er zijn enkele negatieve argumenten voor de inname van SAM-e.


SAM-e wordt al meer dan 20 jaar voorgeschreven en toch zijn er geen lange termijn studies betreffende de effecten van langdurig dagelijks gebruik. Weinig reumatologen kennen voldoende van SAM-e om advies te geven en de aangewezen dosis is niet bekend. Bovendien geeft SAM-e geen genezing. Je moet het blijven nemen om effect te hebben. Toch is de wetenschap het erover eens dat de inname op korte termijn geen bijwerkingen heeft. Mocht je overwegen SAM-e te gebruiken, neem dan volgende regels in acht: gebruik SAM-e enkel onder doktersbegeleiding, overweeg de gelijktijdige inname van vitamine B12 en foliumzuur gezien is aangetoond dat een tekort aan één van beide de concentratie van SAM-e verlaagt, meldt alle bijwerkingen aan je arts, hoewel deze zeldzaam zijn kunnen huiduitslag en misselijkheid optreden.

Bron: VLFP tijdschrift nr. 51 novenber 2002