"Help jezelf. Er is geen arm af, niemand ziet iets aan je. Daarom word je niet altijd serieus genomen door anderen maar wees het wel voor jezelf". Dr. Paul Lam, arts, richt zich tijdens een eerste interview in Nederland tot de lezers van het FES Magazine.


Hij is de ontwikkelaar van het "Tai Chi bij Reuma" programma dat ook is bedoeld en heel geschikt is voor fibromyalgie- en bijvoorbeeld ME-patiënten. Hij is hier een paar dagen voor een Instructeur Training Workshop Tai Chi for Health. Geboren in China maar vanaf zijn kinderjaren woont hij in Australië en had hij al artrose. Met enig tolkwerk van een Nederlandse Master Trainer en een instructrice komt het tot een goed gesprek.

Dr. Lam is zichtbaar verontwaardigd als hij hoort dat fibromyalgie in Nederland niet voorkomt op de officiële lijst met chronische ziekten. "Het is een ziekte! Overal in de wereld is het geaccepteerd", roept hij uit. Hij weet waar hij over praat want hij is al 36 jaar huisarts en geeft les op de Universiteit van New South Wales in Sydney, waar hij ook westerse artsen heeft opgeleid.
 

Onder controle


"Dankzij de Chinese bewegingskunst tai chi heb ik mijn artrose onder controle en kan ik mij goed bewegen. Ik zou niet weten hoe ik er nu aan toe zou zijn, als ik nooit met tai chi begonnen was." Hij huivert als hij er over praat. Hij is ervan overtuigd dat dit met nog meer andere mensen ook kan worden bereikt. Hij kent ook mensen met fibromyalgie die zich nog nauwelijks konden bewegen en met tai chi een goede gezondheid hebben weten op te bouwen. "Een Master Trainer van ons is zo'n voorbeeld. Niet meer kunnen lopen door fibromyalgie en nu is zij dus zelfs Master Trainer", vertelt Lam vol trots. Master Trainers van de tai chi programma's worden door Dr. Lam zelf opgeleid. Zij kunnen dan weer instructeurtraining geven en opleiden. Er zijn over de hele wereld verdeeld, 60 Master Trainers en er zijn meer dan 15.000 instructeurs. Er is één Master Trainer voor Nederland, die al verschillende workshops voor instructeurtraining heeft georganiseerd.
 

Tai chi voor fibromyalgie


Om tai chi ook toegankelijk te maken voor mensen met reumatische aandoeningen, waaronder fibromyalgie, heeft Lam in 1996 een aangepast tai chi programma ontwikkeld. Het programma kwam tot stand met behulp van reumatologen, fysiotherapeuten, neurologen en mensen die tai chi al heel lang beoefenen. Lam is overtuigd dat het programma werkt voor mensen met reuma (RA, artrose, fibromyalgie) en ME. Hij legt uit waarom het juist voor fibromyalgie zo geschikt is: Deze vorm is makkelijk te leren, werkt stapje voor stapje; het is een veilig programma; het werkt effectief.

"Mensen met fibromyalgie moeten geen tai chi stijl beoefenen met harde en snelle bewegingen. Dat is te heftig en is dus niet goed voor ze. Slowly growing. Anders werkt het averechts. Mensen moeten dat weten. Het tai chi reuma programma is een aangepaste en veilige tai chi vorm. Dit is goed voor hun gezondheid!". Lam komt heel zelfbewust over en is overtuigd van zijn programma. Een programma, dat intussen wetenschappelijk bewezen is onder meer door studies in Boston en North Carolina (Callahan, 2010). Die wijzen uit dat je kunt stellen dat tai chi in het algemeen goed is en effect heeft op de pijn, stijfheid en algemene fitheid van mensen met reuma. Deze aangepaste tai chi vorm voor reuma (ook fibromyalgie) is ook bestudeerd en onderzocht door Amerikaanse reumatologen. "Die zijn overtuigd en overal op de wereld worden instructeurs opgeleid voor tai chi for arthritis (Tai Chi bij Reuma) en wordt met patiënten hetzelfde programma gedaan. Het is een programma geworden met medical evidence", legt Lam uit.
 

Goede beweging verbetert gezondheid


Tai chi is oorspronkelijk een oude Chinese vechtsport. Tegenwoordig wordt het beoefend voor de gezondheid. Qigong is een ontspannings-/ademhalingsoefening uit de Traditionele Chinese Geneeskunst en is een onderdeel van tai chi.

"Iedereen moet bewegen. Of je pijn hebt of niet. Beweging verbetert alle aspecten van je gezondheid. Maar je moet, vooral bij fibromyalgie, voorzichtig zijn. Weten wat je doet en te veel doen is echt niet goed", legt hij uit.

Het tai chi bij reuma programma doet volgens Lam voor de aandoening fibromyalgie het volgende:

    Het versterkt de spieren en geeft een betere beweeglijkheid van de gewrichten plus een algemene fitheid.
    Het is goed voor je geest. Het relaxt intens en vermindert stress. Het voelt goed. Studies van de universiteit van North Carolina bewijzen en onderschrijven dat.
    Het vergroot de levensenergie. Dit is de Qi-energie waar de Traditionele Chinese Geneeskunst op gebaseerd is.
    Alle genoemde punten zorgen voor pijnvermindering.
 

Wetenschappelijk


Het tai chi programma van Lam is gestandaardiseerd: overal op de wereld is de opleiding van de instructeurs hetzelfde en wordt het programma op dezelfde manier onderwezen aan patiënten en cliënten. Op verschillende manieren is wetenschappelijk vastgesteld dat tai chi for artritis een verantwoord programma is voor fibromyalgiepatiënten. "Het beste is het tai chi programma te leren van een gecertificeerde instructeur". Hij wijst ook op zijn website (www.taichiforhealthinstitute.org) waar ook de dvd van dit tai chi bij reuma programma besteld kan worden en waar veel informatie over Paul Lam te vinden is. "Maar voordat je ergens mee begint, overleg het eerst met je dokter", is zijn advies. "En oefen voor de spiegel zodat je ziet dat je je lichaam goed beweegt. Want fibromyalgiepatiënten moeten voorzichtig zijn. Beetje bij beetje, kleine stapjes maken. Het is beslist goed voor deze doelgroep maar ze moeten oppassen. En als je begint met dit programma moet je geduld hebben. Niet meteen verandering verwachten maar doorzetten tot je het leuk gaat vinden. Enjoy that and it gets better". Met andere woorden: zorg dat je het leuk gaat vinden en dan zal het steeds beter werken.

In andere landen wordt volgens Lam veel meer voor de aandoening fibromyalgie gedaan. Daar zijn allerlei therapieën en kennis aan elkaar gekoppeld. Hier is het nog niet zover. En al is mijn programma de Oosterse benadering van deze aandoening, het Westen gaat dergelijke therapieën en programma's steeds meer opnemen. Maar het moet nog meer worden uitgebreid. Het is nu heel geschikt voor zowel het Oosten van de wereld als voor het Westen. Lam is daar heel tevreden over.
 

Ontstaan fibromyalgie


Op de vraag waardoor er zoveel fibromyalgiepatiënten zijn is Lam duidelijk. Mensen leven langer; zijn minder gaan bewegen; eten te veel en hebben nadelige gevolgen van stress.
Over de grote aantallen zijn volgens Lam nog geen wetenschappelijke conclusies te trekken, omdat er onvoldoende onderzoek naar is gedaan. "Gebrek aan geld", meent hij. Lam is er van overtuigd dat stress bij het ontstaan van fibromyalgie een hele belangrijke factor is. "Het is zelfs klinisch vastgesteld".
Op de vraag wat Lam van de toekomst verwacht zegt hij dat patiënten zichzelf vooral beter moeten helpen. "Je moet jezelf onder controle krijgen, jezelf sturen. Werk aan je conditie en neem je leven in eigen handen", besluit Lam.

FES MAGAZINE JANUARI/FEBRUARI 2012
DOOR Ankie Driessen

Tijdschrift VLFP - augustus 2012