Twee Amerikaanse artsen toonden hun opmerkelijke resultaten ivm het gebruik van Naltrexone, een medicijn tegen alcohol- en opioïd verslaving, in de behandeling van fibromyalgie.


Naltrexone (commerciële benaming Revia of Depade) wordt vooral gebruikt in het behandelen van alcohol- en morfineverslaving. Het werkingsmechanisme is nog niet volledig gekend, maar men neemt aan dat hoge dosissen van dit medicijn de euforische toestand waarin men raakt door het innemen van alcohol of opioïden (morfine en dergelijke) blokkeert.

In lage dosis blijkt nu dat het medicijn effectief zou zijn in de behandeling van fibromyalgie. In 2009 publiceerden de onderzoekers reeds een eerste resultaat in "Pain Medicine".

Aan de nieuwe studie namen 27 vrouwen met fibromyalgie deel. Ze kregen gedurende 12 weken een dagelijkse dosis van 4,5 mg Naltrexone en daarna gedurende 4 weken een placebo. In vergelijking met placebo was de pijn bij inname van Naltrexone met 48,5% gedaald.
De hoofdonderzoeker van de studie meent dat het geneesmiddel de functie van microglia (immuuncellen in de hersenen en het ruggenmerg die overprikkeld zijn en ontstekingsreacties veroorzaken die pijn geven) onderdrukt.

Het blijft weliswaar nog even wachten op het gebruik van dit medicijn in de behandeling van FM. Immers, Naltrexone wordt enkel in een hoog gedoseerde vorm op de markt gebracht. Aan het commercialiseren van een lager gedoseerde vorm, bruikbaar in de behandeling van fibromyalgie, zullen nog enkele grotere studies moeten voorafgaan: kwestie van veiligheid in gebruik, neveneffecten en dergelijke te bepalen.

Referenties

    ­American Academy of Pain Medicine (AAPM) 28th Annual Meeting: Abstract 251. Presented February 24, 2012.
    ­ "Fibromyalgia Symptoms Are Reduced by Low-Dose Naltrexone: A Pilot Study," Younger, J, et al, Pain Medicine, Volume 10, Number 4, 2009, 663-672.
    ­ "Confirmation: Low-Dose Naltrexone Eases Fibromyalgia Pain," article at Medscape (free registration required).
    ­ http://www.endfatigue.com/health_articles_c_2/Cfs-fm-low-dose-naltrexone-for-fibromyalgia-pain.html