Zweedse onderzoekers hebben eind mei 2013 een oorzaak van de pijn bij fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden. Het is een tekort van een lichaamseigen pijnstillende stof, die in onze cellen geproduceerd wordt, het palmitoylethanolamide (PEA).


De universitaire onderzoekers keken naar het gehalte aan PEA in pijnlijke spieren bij fibromyalgie patiënten en vergeleken het met het PEA gehalte in spieren bij gezonde mensen. Men liet de patiënten met de chronische spierpijnen een aantal milde spierinspanningen doen. Door de activiteit in de spieren steeg de productie van het pijnstillende stofje PEA meer in de patiënten met chronische pijnen dan bij gezonde vrijwilligers. Na de inspanningen daalde het niveau van de pijnstillende stof echter ook veel meer in de spieren van de chronische spierpijn patiënten dan in de spieren van de gezonde vrijwilligers. Hoe lager het gehalte aan PEA in de spieren na de spierinspanning was, hoe meer pijn er was. Dit komt overeen met ervaringen van fibromyalgie patiënten: na het uitvoeren van inspanningen hebben ze vaak langer en meer spierpijn en voelen zich erg moe. Dit maakt de revalidatie van patiënten met chronische spierpijn zo moeilijk. Oefeningen met de fysiotherapeut hebben namelijk vaak een averechts effect. Dit kan nu aangepakt worden door deze patiënten extra PEA te geven.

Een lichaamseigen stof

PEA wordt door ons lichaam aangemaakt als ontstekingen uit de hand dreigen te lopen. Bij chronische ontstekingen wordt door de ontstekingsstofjes die door ontstekingscellen worden afgescheiden schade veroorzaakt aan het weefsel. PEA is het natuurlijk antwoord van het lichaam om die reactie weer in balans te brengen. Eén van die ontstekingscellen is de mestcel, een ronde cel met kleine reservoirs van irriterende stofjes. De mestcel is een verdedigende cel. Maar soms is de verdediging niet goed getimed en gaat de mestcel in de verdediging zonder dat daar een duidelijke reden voor is bvb. bij chronische ontstekingen.

In 1993 ontdekte Nobelprijswinnares professor Rita Levi-Montalcini dat PEA de mestcel kan stabiliseren, zodat die cel bij chronische ontstekingen niet zoveel problemen geeft. PEA is een lichaamseigen stof die onze eigen cellen maken om balans te brengen bij chronische ontstekingen en chronische pijnen.

Ghafouri N, Ghafouri B, Larsson B, Stensson N, Fowler CJ, Gerdle B. Palmitoylethanolamide and stearoylethanolamide levels in the interstitium of the trapezius muscle of women with chronic widespread pain and chronic neck-shoulder pain correlate with pain intensity and sensitivity.
Pain. 2013 May 14. doi:pii: S0304-3959(13)00225-X. 10.1016/j.pain.2013.05.002. [Epub ahead of print]

Tijdschrift VLFP nr 94 - augustus 2013