Wie naar de dokter gaat, wil uiteraard zo snel mogelijk een diagnose krijgen. En daar kan je zelf bij helpen! Informatie die jou banaal lijkt, kan namelijk heel belangrijk zijn voor je arts.
 


Als je met hoofdpijn, hartkloppingen, maagpijn of welke kwaal dan ook te rade gaat bij je huisarts, verwacht je dat die meteen de vinger op de wonde zal kunnen leggen en je in één oogopslag zal kunnen vertellen wat er met je aan de hand is en welke remedie je zo snel mogelijk weer op de been kan helpen. Maar de geneeskunde is helaas niet zo zwart-wit als we ze zouden willen; niet voor elke kwaal die je gezondheid teistert, is meteen een directe oorzaak en dus een onmiddellijke oplossing te vinden. In zo'n geval moet de dokter verder graven naar wat de mogelijke veroorzakers van je klacht kunnen zijn, wat niet altijd eenvoudig is.
 

Nochtans beschik je zelf over heel wat informatie die, ook al lijkt ze op het eerste gezicht soms nutteloos, van levensbelang kan zijn voor het zo vlug mogelijk stellen van de juiste diagnose. En dus kan je ze voor snelle medische hulp maar beter meteen en zonder gêne met je dokter delen. Deze zeven zaken laat je je huisarts het best weten als je op consultatie gaat:
 

1. Je bezorgdheden.
 

We denken allemaal weleens dat we ernstig ziek zijn en een tumor hebben als we plots te maken krijgen met stekende hoofdpijn of voortdurende last in onze buik. En hoe gek het voor sommigen ook mag klinken: je kan die bezorgdheid om zo'n ernstige ziekte maar beter openlijk aan je huisarts vertellen, ook al vrees je dat hij of zij je dan hysterisch zal vinden. Maar door je bezorgdheid duidelijk te maken kan je arts eventueel extra tests (laten) uitvoeren of je op z'n minst geruststellen, en zo voorkom je dat je wel met een remedie voor je pijn maar ook met je immense bezorgdheid weer naar huis terugkeert.

In sommige gevallen zal je door je zorgen te uiten je dokter zelfs op weg kunnen zetten naar een diagnose waar hij of zij op het eerste gezicht misschien niet bij stilstond.


2. Je medicatiegebruik.
 

Je huisarts kan in je medische dossier makkelijk nagaan welke medicatie hij of zij je voorgeschreven heeft, maar of je die medicatie ook effectief trouw inneemt, blijft voor hem of haar natuurlijk koffiedik kijken. Heb je een voorgeschreven kuur niet volledig afgemaakt, wees daar dan eerlijk over bij een volgend consult. Als je dan opnieuw voor hetzelfde probleem raad vraagt, hoeft je arts niet meteen op zoek te gaan naar andere oorzaken voor je klacht. Bovendien is het mogelijk dat je voor een bepaalde klacht bij de dokter van wacht terechtkwam en je daar medicatie kreeg voorgeschreven waarvan je eigen huisdokter niet op de hoogte is. Nochtans is die informatie cruciaal, want het is mogelijk dat de geneesmiddelen die je voor je nieuwe gezondheidsproblemen voorgeschreven krijgt gaan interfereren met de medicatie die je al inneemt. Wees daarom altijd eerlijk over wat je op het moment van je doktersbezoek allemaal slikt. Vergeet daarbij ook niet de medicatie die je zonder voorschrift bij de apotheek of de drogisterij ging halen te vermelden, zoals neussprays, frequent gebruikte pijnstillers zoals Dafalgan, of dieetpillen.


3. Een grote verandering.
 

We staan er zelden bij stil, maar onze emotionele toestand heeft een grote invloed op onze algemene gezondheid. Denk maar aan een burn-out. Door te lang onder te veel stress te staan, krijg je het niet alleen op psychisch vlak moeilijk, ook je lichaam zal al snel geplaagd worden door allerlei, soms vage, fysieke klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, rugpijn... Daarom is het heel belangrijk dat je dergelijke informatie ook meedeelt aan je arts. Zeg het dat je de laatste tijd te veel onder hoogspanning gestaan hebt op het werk, zodat je arts weet dat je klachten mogelijk daarmee te maken hebben.

Niet alleen je werk kan trouwens een te hoge dosis stress veroorzaken, ook een verhuis naar een andere stad of bijvoorbeeld het einde van een relatie kan ervoor zorgen dat je tijdelijk te veel onder druk komt te staan. Licht je huisarts daarom altijd in over grote veranderingen in je leven, het kan hem of haar alleen maar helpen om je klachten te kaderen, zodat je sneller geholpen kan worden.


4. Je alcoholgebruik.
 

Geen onderwerp waar vaker over gelogen wordt dan over hoeveel alcohol we echt drinken. Maar ook hierover kan je tegenover je dokter maar beter zo eerlijk mogelijk zijn. Weet je dat je de laatste weken meer gedronken hebt dan goed voor je is, durf dat dan te zeggen, want het kan wel degelijk een oorzaak zijn voor de kwalen waar je op dat moment mee kampt of er tenminste een invloed op hebben. Bovendien kan alcohol een negatief interfererend effect hebben op de medicatie die je voorgeschreven krijgt. Ook voor meer psychische klachten kan je drankgebruik trouwens een verklaring zijn. Overmatig alcoholgebruik beïnvloedt namelijk je hormoonhuishouding en zo ook je humeur. Zet je dus over de schaamte heen en licht je dokter eerlijk in over je drinkgewoontes.


5. Je allergieën.
 

Ben je ervan op de hoogte dat je een allergie hebt voor bepaalde voedingsproducten, sommige ontsmettingsmiddelen of voor een bepaald type medicatie, en beschikt jouw huisdokter nog niet over deze informatie, laat het hem of haar dan zeker weten. Zo beperk je het risico dat je arts je ter remedie voor een bepaalde klacht aan die stoffen gaat blootstellen. Vooral een allergie voor medicatie is belangrijke informatie. Bovendien kan een allergie je arts een indicatie geven over welke andere producten je ook beter kan vermijden.


6. Je voeding.
 

Dat je voeding niet alleen een invloed heeft op je lijn maar ook op je gezondheid is iets wat we intussen allemaal weten. Toch staan we er niet altijd bij stil dat onze eetgewoonten heel wat belangrijke informatie kunnen bevatten voor onze huisarts. Ben je bijvoorbeeld vegetariër of macrobioot, licht je arts daar dan over in. Zo weet die meteen wat de verklaring kan zijn voor een eventueel tekort aan bepaalde vitamines. Verwittig de dokter ook wanneer je aan het diëten bent en bijvoorbeeld een tijd op een voedingspatroon met alleen maar shakes of sapjes hebt geleefd. Het kan je huisarts veel sneller tot de kern van je huidige gezondheidsproblemen brengen.


7. Familiale aandoeningen.
 

In sommige families komen een aantal ziektes helaas vaker voor: diabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde kankers... Weet je dat verschillende van je familieleden met dezelfde aandoening kampen, licht je huisarts daar dan over in. Zo kan er bij hem of haar sneller een alarmbelletje gaan rinkelen als jij langskomt met een klacht die ook aan die bepaalde ziekte gelinkt is. Zo kan jij niet alleen sneller op een efficiënte manier geholpen worden, het helpt ook te vermijden dat een ernstige kwaal te laat ontdekt wordt.


Naar een artikel door Lieve Claeys uit Goed Gevoel, december 2011

Bron: Tijdschrift VLFP - mei 2013