Wie zijn wervelkolom niet stabiel weet te houden, loopt een hoger risico op chronische lage rugklachten.


De kans is groot dat u ooit last heeft gehad van lage rugklachten, die na enkele weken weer verdwenen. Niet minder dan 70 tot 85 procent van de bevolking kan daar over meepraten. Helaas is er ook een deel van de patiënten waarbij de pijn chronisch wordt, zonder dat daar een duidelijke medische oorzaak voor te vinden is.

Omdat er aanwijzingen zijn dat het middenrif of diafragma bij gezonde personen niet alleen een belangrijke rol speelt bij de ademhaling, maar ook gebruikt wordt om de stabiliteit van de wervelkolom te ondersteunen, vergeleek Nathalie Roussel van de Universiteit Antwerpen het ademhalingspatroon van patiënten met chronische lage rugklachten met dat van gezonde proefpersonen.

Ze deed dat zowel in rust – waarbij de patiënten op de rug lagen en het middenrif alleen nodig was om in en uit te ademen – als bij specifieke tests waarbij de wervelkolom extra werd belast – bijvoorbeeld door hen in stand een been te laten heffen – en het middenrif bijgevolg ook de stabiliteit van de wervelkolom moest helpen verzekeren.

Uit de resultaten bleek dat beide groepen in rust een normaal ademhalingspatroon vertoonden, maar dat van zodra het spiersysteem van de wervelkolom extra werd belast, meer dan de helft van de patiënten met lage rugklachten hun ademhalingspatroon aanpasten. Ze gingen bijvoorbeeld oppervlakkig ademen of stopten zelfs volledig met ademhalen.

De onderzoekers vermoeden dat dit een compensatiemechanisme is van het menselijk lichaam om de stabiliteit van de wervelkolom te garanderen, ten koste van de ademhaling. Aangezien een correcte ademhaling ook belangrijk is voor de voeding van de tussenwervelschijf, een structuur die geregeld beschadigd is bij patiënten met lage rugklachten, houdt het onregelmatig ademen de klachten wellicht mee in stand.

Roussel stelde verder vast dat veel patiënten tijdens de tests ongecontroleerde bewegingen maakten en bijgevolg hun wervelkolom niet stabiel wisten te houden. Ook dat kan een oorzaak zijn van de terugkerende pijnklachten. Uit een van de tests bleek zelfs dat een ongecontroleerde beweging bij gezonde proefpersonen een voorspellende factor was voor het ontwikkelen van klachten ter hoogte van de wervelkolom of de benen. Het onderzoek bevestigt bovendien dat patiënten met chronische lage rugklachten, omwille van de grote variatie in hun klachten, niet langer beschouwd mogen worden als een homogene groep.

Bron: http://www.eosmagazine.eu/language/nl-BE/home/ctl/Detail/mid/485/xmid/ 673/xmfid/12.aspx

Tijdschrift VLFP - nr 79 - november 2009