Een prikkelbare darm wordt niet veroorzaakt door een virus of bacterie en heeft helemaal niets te maken met kanker. In iedere dikke darm(=colon) liggen zenuwen die de spieren van de darm doen samentrekken.
 


Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig aan zowat alles (eten, stress, emoties....) en zullen ze de darmspieren sterk doen samentrekken en krampen geven. Bij een prikkelbare darm is er dus een overdreven samentrekking van de darmspieren.

Spastisch colon: Is de medische term voor darmkrampen die gepaard gaan met een spanningsgevoel of steken in de buik en diarree of moeilijke stoelgang. De medische aanpak van deze aandoening is slechts symptomatisch: de toegediende geneesmiddelen werken op de pijn, de diarree of de verstopping. Er bestaat echter geen behandeling die de opstoten kan voorkomen. Sommige mensen reageren trouwens helemaal niet op de toegediende medicatie.

  Is een pikkelbare darm een ernstige aandoening?

Een prikkelbare darm kan een belangrijke weerslag hebben op uw leven. Als we kijken naar de afwezigheden op het werk, dan zien we dat na een banale verkoudheid, een prikkelbare darm de tweede belangrijkste oorzaak is van afwezigheid op het werk. Het is een goedaardige ziekte en als ze erkend wordt, dan kan ze goed door uw arts behandeld worden.

  Welke factoren verergeren een prikkelbare darm?
 

  Stress

De dikke darm is bij patiƫnten die een prikkelbare darm hebben, overgevoelig aan alle soorten stress: emotionele problemen, slechte slaapgewoonten, werkoverlast,...
 

  Dieet

In principe kan elke voedingstof de symptomen van een prikkelbare darm uitlokken bij een bepaald persoon. Indien uw darm overgevoelig zou zijn aan een bepaald voedingsmiddel, dan veroorzaakt dit telkens dezelfde symptomen. Om uit te zoeken waaraan u overgevoelig bent, kunt u een dagboek aanleggen, waarin u noteert wat u eet en wanneer u pijn hebt.

  Wat kan u doen?

Eerst en vooral onthouden dat een prikkelbare darm geen ernstige ziekte is, alhoewel zeer vervelend. Raadpleeg uw arts en leg uw probleem voor, hij zal zonder twijfel een oplossing vinden.
 

  Stress vermijden

Voldoende sport en rust kunnen uw stress verminderen en zo uw last verminderen. Leer uzelf te ontspannen. Hiervoor zijn relaxatiegymnastiek met ademhalingsoefeningen en eventueel yoga aangewezen. Het is belangrijk de oorzaak van uw stress op te zoeken en ze te analyseren. Soms is er hiervoor professionele hulp nodig. Raadpleeg uw arts voor het juiste advies.
 

  Aangepaste voeding

Een vezelrijke voeding met eventueel extra zemelen, zal de darminhoud malser maken en eventuele constipatie tegen gaan. Het is van belang hierbij minstens 1.5L. vocht per dag te drinken. Dit kan pas na enkele weken werken, zodat er in het begin winderigheid kan ontstaan en u zich slechter gaat voelen.
 

  Medicatie

Uw arts zal een aangepaste behandeling voorschrijven. Het resultaat van de verschillende medicaties verschilt van persoon tot persoon. Daarom moet de behandeling goed besproken worden met uw dokter. Weet ook dat het langdurig gebruiken van irriterende laxeermiddelen buikkrampen kan geven.

  Besluit

- Als uw arts vastgesteld heeft dat u aan een prikkelbare darm lijdt, dan moet u zich geen zorgen maken dat het "iets anders is".
- Volg een aangepast dieet.
- Neem de medicatie door uw arts voorgeschreven, regelmatig in.
- Zoek voor uzelf uit door wat uw stress veroorzaakt wordt.
- Leer uzelf te onspannen.

Bron: VLFP Algemene Brochure Fibromyalgie 2004